Jag läser och hör ofta om att det är dåligt att vara chef och jättebra att vara ledare. När jag coachar mina ledare så jobbar jag med att utveckla fyra delar: chefen, ledaren och coachen samt den instruerande ledaren.

Chefen behövs för att företagets spelregler ska följas och att goda framgångsrika beteenden utvecklas. En chef sätter lön, har koll på avtal, ser till att arbetsmiljölagen följs mm. Vi behöver chefer som har befogenheter och kraft att fatta beslut.

Ledaren är en inspiratör och lever som den lär. En ledare är man bara om andra vill följa en och man kan inte bli tillsatt som ledare. Du behöver inte heller var en formell chef för att vara ledare men det är viktigt med ett bra ledarskap för att du ska ses som en bra och tydlig chef.

Coachen är du när du har ett förhållningssätt som syftar till att utveckla medarbetare genom en samtalsprocess som leder fram till insikter. Du samtalar genom att ställa öppna frågor som har som syfte att hjälpa medarbetarna att finna egna lösningar. Du kan ha en egen lösning med du berättar inte den utan låter andra försöka finna en lösning själva istället så de växer av egen kraft. Människor får ökad motivation om det själva skapat lösningen. Självklart kan man bolla alternativ men chefer som kommer men färdiga lösningar är inte lika stimulerande att jobba med.

Instruerande chefen kan liknas inom idrottscoachen som lär ut till och instruerar sina idrottsutövare. Det passar även bra för chefer men mer när man har juniora medarbetare eller medarbetare som inte har kunskapen än. Träna och instruera men försök att i största möjliga mån arbeta med ett coachande förhållningssätt.

Vill du lära dig mer så kontakta mig eller anmäl dig till min kurs i februari! Klicka här!

Share Button

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.