Ibland slår de till de där ofördelaktiga tankarna om oss själva som också får oss att känna ofördelaktigt. Det är som om ett oväder dragit över oss väldigt hastigt. Då börjar hästarna skena och du tappar kontrollen. Du är inte lägre du som ryttare som styr hästen och det känns inte alls bra. Du får svårt att tänka klart då känslorna blir som oroliga moln och skymmer din sikt. Vad man behöver göra är att sortera upp vad som är rena: tankar, känslor och fakta. När du gjort det kommer molnen dra vidare och sikten blir klarare. Hästarna lugnar ner sig så du kan ställa in dem i stallet ett tag och du får andrum.

Följ modellen nedan genom att skriv ner:

  • Tankar om dig själv, någon annan eller situationen.
  • Känslor som du upplever i anknytning till detta.
  • Fakta dvs det som du anser vara bevis på att tankarna, känslorna stämmer.

När du sedan får detta svart på vitt nedskrivet så är jag ganska säker på att du ser allt klarare och att du finner en lösning som bär frukt. Du är återigen ryttaren som styr hästen.

Tanke känsla och fakta

 

Share Button

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.